Kronen en bruggen

Kronen en bruggen vervangen uw tanden en kiezen als deze niet meer voldoen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie ervan zoveel mogelijk. Voor het maken en plaatsen van een kroon of brug komt u ongeveer drie keer langs. Bij de eerste afspraak worden de zogenaamde pijlertanden omslepen. vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw gebit om een perfect passende kroon te kunnen maken. De kroon of brug wordt gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. Bij de tweede afspraak worden de kronen gepast en als alles in orde is, kan bij een derde afspraak de kroon of brug worden geplaatst.

Wat is het verschil tussen een kroon en een brug?

Een kroon is een kapje dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Om het kapje is keramiek aangebracht zodat de tand zijn oorspronkelijke vorm en fnunctie terugkrijgt. De kroon wordt op de tand of kies vastgelijmd.
Een brug vervangt een of meer ontbrekende tanden of kiezen en zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden aan weerszijden van de open ruimtes (de pijlers). Op die pijlers worden kronen geplaatst met daartussen een brugdeel. Dat tussendeel bestaat uit een of meer kronen die de open ruimte vullen.


Waarvan zijn kronen en bruggen gemaakt?

Goud
Van oudsher worden kronen en bruggen van een goulegering gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze hebben een goud- of zilverkleurig uiterlijk. Vanwege deze kleur plaatst de tandarts ze doorgaans alleen achter in de mond. 

Goud-keramiek
Een goudlegering wordt als basismateriaal gebruikt. Maar voor het uiterlijk wordt over de zichtbare goudlegering een laag van tandkleurig keramiek aangebracht. 

Keramiek
Keramische kronen kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk nagenoeg uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit. 

Opbouw
Als uw tand of kies te weinig houvast biedt voor een kroon of brug, kan uw tandarts eerst een opbouw maken, Hij lijmt de opbouw met een pin in het wortelkanaal vast. De kroon of brug wordt over de opbouw gezet. 

Facing
Facings zijn een esthetische oplossing voor bijvoorbeeld scheve of afgebroken tanden. Het zijn dunne schildjes van keramiek of composiet. Een facing wordt over een tand of kies geplaatst om het uiterlijk te verbeteren. een groot voordeel is dat ze kleurvast zijn. Koffie, thee en rode wijn hebben geen invloed op de kleur. Een facing gaat 5 tot 10 jaar mee. 

Inlay
Soms is het niet nodig om een volledige kroon te maken omdat een groot deel van de kies nog goed is. In plaats van een vulling kan dan een inlay gemaakt worden. Deze gaat lang mee en is gemaakt van goud, keramiek of composiet. Een keramische of composiete inlay is in de mond niet van echt te onderscheiden. Een inlay wordt in het tandtechnisch laboratorium gemaakt. 
kleurstrook